Certhon bouwt eigen onderzoekscentrum voor daglichtloos telen

Tuinbouwtoeleverancier Certhon bouwt sinds vorige maand naast zijn kantoorpand in Poeldijk een eigen onderzoekscentrum voor daglichtloos telen. In het Certhon Innovation Centre, zoals de faciliteit gaat heten, zal in acht groeicellen doorlopend onderzoek worden gedaan om tot doorontwikkeling te komen van het teeltsysteem dat de toeleverancier heeft bedacht voor het daglichtloos telen van sierteeltproducten, groenten en fruit.

Certhon doet al twee jaar onderzoek naar de optimalisatie van PlantyFood, de zelfontwikkelde teeltmethodiek voor daglichtloos telen. In het nieuwe onderzoekscentrum zullen op een oppervlakte van 240 m2 testen worden gedaan uitgevoerd die zo dicht mogelijk bij de praktijk staan.

„Wij willen geen onderzoeksinstituut zijn”, vertelt John van der Sande, hoofd R&D bij Certhon. „Met de kennis die wij opdoen in onze eigen onderzoeksfaciliteit, kunnen wij onze klanten de eerste één à twee jaar op weg helpen voor een maximaal resultaat. Naast het gereedschap voor het creëren van een optimale omgeving, bieden we ook specifieke teelttechnische kennis.” De onderzoeken in de nieuwe faciliteit moeten eind dit jaar van start gaan.

Grootschalig daglichtloos telen
De vraag naar veilig en gezond voedsel dat lokaal en duurzaam geteeld wordt, neemt toe. Daardoor groeit volgens Certhon ook de behoefte aan grootschalig daglichtloos telen. Telen in een groeicel vereist echter andere teeltwijzen dan telen in een traditionele kas. Als grootste verandering wordt er niet meer geteeld of gecorrigeerd op het buitenklimaat, maar wordt het klimaat volledig samengesteld op basis van beschikbare technieken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties