Laguna kwekerij wil niet afhankelijk zijn van één markt

Medinilla magnifica. De exotische plant met de roze kleuren. De broers de Bakker en zwager Chris Kester telen hem sinds 2003 op Laguna kwekerij. „We hebben bewust voor een niche gekozen. En dat pakt nog steeds goed uit.”

Frank de Bakker (51) stapte met zijn zwager Chris Kester (49) in de Medinilla, na jarenlang tomaten te telen. „Hier waren we een kleine speler, en uitbreiden naar 10 ha wilden we niet. Daarom zijn we klein begonnen met medinilla op ons toenmalige bedrijf van 1,5 ha in Berkel. Hier in het Westland was geen ruimte. Ook teelden we toen nog Tacca’s, maar dit bleek een ingewikkelde teelt, dus daar zijn we na 7 jaar mee gestopt,” aldus de Bakker. De passie voor Medinilla magnifica bleef, en het klantenbestand bleef groeien, ondanks de crisis die zich aandiende. In 2008 kwamen broers Ron en Michel de Bakker erbij.

Frank de Bakker:„We zijn begonnen met productie voor de vakhandel en het hogere segment tuincentra en bloemisten. Steeds meer retailers toonden interesse, en daardoor zagen we groeikansen. “

Altijd al risico’s gespreid
De vorige crisis dwong de Westlanders om niet op één paard te wedden. „We zijn begonnen met productie voor de vakhandel en het hogere segment tuincentra en bloemisten. Steeds meer retailers toonden interesse, en daardoor zagen we groeikansen. We kozen er bewust voor om breder de markt op te gaan. En dat heeft ons destijds een boost gegeven. Wij hebben dus eigenlijk altijd al risico’s gespreid. Ook omdat we nog een huurkas hebben met seizoensproducten.”

Meer lezen over de afzet en de duurzame ambities van Laguna kwekerij? Lees het hier of in Vakblad voor de Bloemisterij, nummer 29.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties