Waar blijven de ForFarmers in onze industrie?

Het gevaar van cijfers is dat ze zomaar werkelijkheid kunnen worden. De ODE-heffing gaat met 177% omhoog en de omzet van Intergreen met meer dan €100 miljoen naar beneden. Rob Baan van Koppert Cress en Marc Koene van SK Roses maakten zich terecht goed boos om deze 177% die grote impact kan hebben op onze industrie. Rond de 500 bedrijven in de sierteelt worden hierdoor geraakt en 100 in de groenteteelt.

Toeleverancier ForFarmers heeft een marketingapparaat in gang gezet om de boeren te helpen in het onder woorden brengen van hun angst en woede. U denkt toch niet dat de schapenboer Bart Kemp dit allemaal zelf verzint op het Malieveld? Nee, hier zit een geoliede machine achter.

Waar blijven de ForFarmers in onze industrie? Ik noem Bayer, Royal FloraHolland, Rijk Zwaan en Dümmen Orange. Moeten deze mannen en vrouwen niet meehelpen om onze industrie te bewaken? Of wordt Nederland te klein en is de cluster met meer dan 100 jaar aan kennis, innovatie, slagkracht en doorzettingsvermogen niet meer zo belangrijk voor hen? Is Nederland tot een stip op de kaart geworden waar toevallig nog wat tuinders zitten? Als niemand nog voor onze bedrijven in de bres wil springen, gaan onze voormannen Rob en Marc het ook niet redden.

Het andere getal is het verlies van €100 miljoen aan omzet van Intergreen. Ondanks goede programma’s en duurzaamheid van DFG gaat de retailer gewoon weer op de kleintjes letten. Tesco gaat de boel ‘zelf wel even inkopen’ in Afrika bij de tuinders. Is dit een eerste inleiding tot het verval van de Nederlandse handel? Waar een schaap over de dam is, volgen er vaak meer.

‘Bij de bron inkopen’ is altijd al een mooi woord geweest en er zullen binnen nu en een aantal jaar nog wel een aantal retailers bij komen die het ook zelf willen gaan doen. Farms genoeg in Afrika en Zuid-Amerika die dat gat wel even komen vullen.

En geloof mij maar, dan gaan de chrysanten die nu nog in Nederland gekweekt worden ook op den duur allemaal rechtstreeks vanuit Colombia naar Tesco. En daar gaat weer een hap uit onze tuinbouwcluster. Heren in het pluche verzamel u en kom uit uw bestuurskamer en help de Nederlandse tuinbouw om deze stormen te bestrijden.

Feico Smit,

General manager ADI Logistics Consultancy

Hier lees je meer columns van Feico.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties