VGB en Royal FloraHolland wederom in de clinch

VGB en Royal FloraHolland liggen voor de tweede keer in korte tijd met elkaar overhoop. VGB heeft besloten om de medewerking aan de implementatie van Floriday, Floriway en Floripay opnieuw op te schorten. Bovendien doet het VGB-bestuur wederom een beroep op de handel (en leden van VGB) om voorlopig ook het overleg met RFH te staken.

Reden voor VGB om de medewerking aan Floriday, Floriway en Floriday op te schorten zijn de onbevredigende antwoorden die het VGB-bestuur ontving op vragen die ze aan de veilingdirectie stelde. De vragen gingen onder meer over de toekomstbestendigheid van de klok, de spelregels en beprijzing van Floriday, Floriway en Floripay en uitleg over het landelijk veilen.

Foto Shutterstock

 VGB-directeur Matthijs Mesken wil er verder niets over kwijt. „Wij hebben met Royal FloraHolland afgesproken om er geen inhoudelijke mededelingen over te doen.” Woordvoerder van RFH, Michel van Schie, laat een zelfde geluid horen. Hij voegt hier aan toe dat de veiling veel waarde hecht aan de inbreng van kwekers en kopers bij ontwikkeling en uitvoering van haar plannen. „Het is in het belang van iedereen dat alle spelers in de sector hun bijdrage blijven leveren.”

Koffie

VGB en Royal FloraHolland botsten in mei ook al. VGB stuurde een kritische brief naar de veiling en schortte het overleg met de veiling op toen ze geen bevredigende antwoorden kreeg op prangende vragen. Ze gaf bovendien aan niet verder te willen meewerken aan de invoering van Floriday, Floriway en Floripay. RFH stelde vervolgens in een brief voor om een mediator in te schakelen. VGB besloot daarop om koffie te gaan drinken met de RFH directie.

Op 25 mei spraken de VGB- en de RFH-top elkaar. „Dit was een constructief gesprek, dat nu wordt opgevolgd door toelichting door RFH op een aantal door de VGB gestelde vragen. Partijen hebben de intentie om het overleg voort te zetten. RFH en VGB zullen over de uitkomsten hiervan berichten zodra dit opportuun is”, berichtten beide partijen toen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen Oudheusden
Jeroen Oudheusden
2 jaren geleden

Erg (on)gemakkelijke foto, voedt de verschillen terwijl ketensamenwerking meer dan ooit belangrijk is. Vakblad onwaardig. Probeer juist bij te dragen aan de volgende stap; laat geluiden uit de sector horen en stimuleer het debat via jullie doorgaans goede berichtgeving. Daar zijn we meer bij gebaat dan bij het verder uitvergroten van de verschillen en meesurfen op deze oeroude discussies en schijnbare tegenstellingen.