‘Positie directie Royal FloraHolland onhoudbaar’

De positie van de directie van Royal Floraholland is onhoudbaar. Dat vindt Rémi van Adrichem van RM Plants naar aanleiding van de ontwikkelingen van afgelopen week omtrent de petitie. „Het kan niet zo zijn dat de directie een zwabberkoers vaart.”

„Vier weken geleden deed Steven (CEO Steven van Schilfgaarde red) de uitspraak dat er geen petitie nodig was. Zijn deur stond altijd open. Vervolgens beroept hij zich met de voorzitters van ledenraad en RvC op de statuten dat er geen audits mogelijk zijn. Ondertussen zijn er wel heel veel aanpassingen gedaan. De petitie heeft dus wel degelijk nut gehad. We kunnen ons als leden daarom niet laten afschepen”, zegt Rémi van Adrichem. De potplantenteler in Amstelveen is een van de initiatiefnemers van de noodrempetitie.

Tussen de 400 en 450 leden vroegen in de petitie om audits op Floriday, verplichte certificering en de directie van Royal FloraHolland. Als het aan de voorzitters van de ledenraad, RvC en directie ligt dan komen de audits er niet. Dat advies hebben ze aan de ledenraad voorgelegd. Volgens de voorzitters vallen de audits niet binnen het mandement van de ledenraad. Het is nu aan de ledenraad om over het advies te stemmen.

Zwaar bevlekt

Van Adrichem noemt het advies een zwaar bevlekt advies. „Het is geen onafhankelijk advies. Het is jammer dat ze het op juridische regeltjes gooien. Als het er echt op aan komt heeft de ledenraad blijkbaar niets te vertellen. Juridische regels overstijgen het mandaat van de ledenraad.”

Afgelopen weken deed de directie van Royal FloraHolland de nodige aanpassingen en schreef ze een ‘Mea culpa-column’. Ze kwam met een stappenplan voor Floriday, temperde de plannen voor verplichte digitale milieuregistratie en certificering en kwam met ideeën om de ledenraad meer in zijn kracht te zetten.

De aanpassingen wijzen er volgens Van Adrichem op dat de directie van Royal FloraHolland een zwabberkoers vaart. „Vergelijk het met de tanker die vastlag in het Suezkanaal. De kapitein kreeg zijn schip niet meer los, daar was een specialist voor nodig. Er moesten andere mensen op het schip om de tanker op koers te brengen. Ons standpunt is – met alle respect voor mensen – dat de positie van de directie van Royal FloraHolland niet meer geloofwaardig is. Het kan niet zijn dat de directie een zwabberkoers vaart.”

Geen vertrouwen

Steven van Schilfgaarde en CFO David van Mechelen gaven afgelopen week aan dat ze zich vast houden aan hun strategie/ ambitie. „Ze zeggen we houden ons vast aan strategie, maar wijzigen wel heel veel dingen. Aan welke strategie houden ze zich vast dan? Houd de strategie tegen het licht. Wij zijn op zoek naar een coöperatie waar iedereen vertrouwen in heeft.”

Van Adrichem stelt dat ook veel handelshuizen geen vertrouwen meer hebben in de  strategie. „Klanten zijn keihard nodig, maar hebben nul invloed bij de veiling. Ze worden niet gehoord.”

Rémi van Adrichem, Robin Jongkind en Ad Dekkers deelden afgelopen week hun ervaring met de overlegmomenten met de ledenraad met de Bloemisterij. Dat lees je hier in het digitale magazine.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard van zuijlen
Gerard van zuijlen
3 jaren geleden

Remi is helder en duidelijk